Postavit dům za týden?

Pomocí tenkostěnných ocelových profilů klidně!

Říká se, že kde se nestaví, tam není budoucnost. Budoucnost nebude ale ani bez zásadní transformace ve stavebnictví – bez ní dosažení dekarbonizace zní jako utopie.

Stavebnictví a budovy jsou odpovědné až za 38 procent celosvětových emisí CO2, a i přes neustále inovace pořád patří mezi největší znečišťovatele planety. Jsou tak jednou z oblastí s největším potenciálem pro dosažení energetických úspor a pro podstatné snížení negativního dopadu lidské činnosti na životní prostředí.

Firmy si to uvědomují, proto čím dál častěji pracují s prefabrikáty, protože suché stavební technologie přinášejí masivní úspory surovinových zdrojů: u písku až o 90 %, u vody o 80 %, u energií potřebné k výstavbě o 70 %.

To vše přispívá k nižším emisím CO2 a menšímu negativnímu dopadu na životní prostředí.

Výhody ocele

Formu prefabrikátů – konkrétně tenkostěnné ocelové profily – nabízí i ostravská firma Mr. Merkur. Jedná se o suchý systém výstavby, který má oproti dřevostavbě lepší vlastnosti materiálu, jež garantuje vysokou únosnost, odolnost proti škůdcům, plísním, vlhkosti a nižší hmotnosti. Ocelové profily se těší větší oblibě zejména u komerčních projektů, jako jsou sklady, kanceláře a obchodní centra.

Mr. Merkur pracuje s prefabrikovanými dílci z kvalitní certifikované oceli, která je pozinkovaná či galvanizovaná. Ocel je totiž 10x pevnější než dřevo a životnost zabudované ocelové konstrukce vydrží až 250 let. Mimo to jde o recyklovatelný materiál, a proto je šetrnější k životnímu prostředí ve srovnání s některými jinými stavebními materiály. Takové konstrukce mohou být snadno izolovány a přizpůsobeny tak, aby byly energeticky účinné, což je důležité vzhledem k rostoucím požadavkům na energetickou efektivnost budov.

Výroba a montáž

Výroba v Mr Merkur probíhá na CNC strojích a na válcovacích strojích, které jsou automaticky řízeny počítačovou řídící jednotkou. Stroje a technologie se automaticky postarají o délku profilů, prostřihy, průrazy, montážní otvory nebo otvory pro vedení instalací (elektřinu, vodu, kanalizaci, internet, osvětlení, zabezpečení domu, rozvody rádia, televize, atd.). Vlastní software zaručuje, že konstrukce je vyrobena s milimetrovou přesností. Ocelové profily jsou následně montovány do prefabrikovaných dílců do vazníků a panelů. A to se celé odveze na stavbu, kde už nedochází k žádným úpravám. Proto je čas potřebný pro montáž několikanásobně kratší než u běžných stavebních materiálů. „Jsme jednou z mála firem ve střední Evropě, kdo umí vyrobit ‚C’ a ‚Omega’ profily. Díky kombinaci těchto profilů dokážeme systém tenkostěnných ocelových konstrukcí ještě zefektivnit,“ říkají ve společnosti. „Navíc jsme oproti konkurenci schopni vyrobit ocelovou konstrukci až o 1/3 lehčí.“ Výstavba může probíhat 365 dnů v roce bez vlivů ročního období a počasí.